SV Helmond E.O. wordt 2e in zaalvoetbaltoernooi te Overloon

Scheidsrechtersvereniging Helmond EO wordt 2e in zaalvoetbaltoernooi te Overloon.

Op zondagmiddag 12 januari 2020 werd er in de Raaijhal in Overloon het zaalvoetbal toernooi District Zuid II gespeeld. De organisatie was in handen van COVS Boxmeer/Cuijk, waarvoor allereerst hartelijk dank voor de tijd die deze mensen er toch weer in stoppen om een leuke ontmoeting met collega scheidsrechters te organiseren. Leuk om met je collega’s weer eens lekker bij te kletsen.

Dit jaar hadden er 6 teams ingeschreven voor dit zaaltoernooi. Het toernooi begon om 13.30 uur en alle teams speelde tegen elkaar in 1 poule. De laatste wedstrijd was dan ook om 18 uur afgelopen.
Dit jaar bestond ons team uit de volgende deelnemers: Maarten Bouw, Stan Claassen (keeper),
Daan Cortenbach (debutant), Bram van Dongen, Stan van Doren, Paul de Kleine en Wouter Velings. Een leuk gezelschap die er een mooie dag van wisten te maken. Prima sfeer, wat wij als begeleiding, Hans van de Heuvel en Albert Oppers, heel erg belangrijk vinden en daar ook op ingrijpen als dat nodig is. Dat gaat al jaren heel goed en dan is corrigeren dus ook niet nodig. Daar kunnen anderen nog van leren, maar daar kom ik later in dit verslag op terug.

We spelen dus 5 wedstrijden met een tijdsduur van 17 minuten, tegen elke tegenstander.
De 1e tegenstander is het team van Venlo. Dat is het team waar we voorheen heel het land mee hebben doorkruist en geweldige voetbaldagen mee hebben beleefd. Iedereen heeft in zijn geheugen de toernooizege in Groningen in 2016, Nederlands kampioen. Van de spelers die er toen bij waren is nog steeds een 7-tal aanwezig hier op het toernooi. Ik kan mij niet herinneren dat we ooit een positief resultaat tegen deze goede ploeg hebben gehaald, maar vandaag wel. Door een gelukje, een van richting veranderd schoot in de 7e minuut van Paul komen we op 1-0. Even later komen we op 2-0 door wederom een doelpunt van Paul. Dat is tevens de eindstand.
De 2e tegenstander is De Mijnstreek. We komen snel op 1-0 als we een ingestudeerde vrije trap nemen en iemand bij de 2e paal neerzetten. Intikker Paul: 1-0. Uit een combinatie van Stan en Paul scoort de laatste de 2-0. Het wordt 2-1 als we te enthousiast met 3 man voor de bal staan en de verdediging verwaarlozen. Direct daarna maakt Daan aan alle onzekerheid een einde en winnen we met 3-1. Hierbij wel vermeldt worden dat we een keeper hebben die echt alles tegenhoud wat er ook maar in zijn buurt komt.
De 3e wedstrijd is tegen het team van Horst/Venray. Dit team is duidelijk de minste van alle teams en verliest met 7-0 van ons. Ze scoren dit toernooi maar 1 keer en krijgen er in totaal 28 te incasseren. Stan scoort 1-0 nadat hij de keeper heeft omspeelt. Uit een mooie combinatie van Maarten, Wouter naar Paul scoort de laatste de 2-0. Wouter stoort de opbouw en maakt 3-0. Stan maakt 4-0 uit een lange bal. Combinatie Bram, Stan, Daan voor de 5-0 en de eentje tussen Wouter, Daan en Stan levert de 6-0. Het laatste doelpunt valt uit een schot van Stan: eindstand 7-0. Tegen deze tegenstander is het lekker combineren en spelers gunnen elkaar de goals. Mooi om te zien, hoe goed ze samen spelen.
De 4e wedstrijd spelen we tegen het team van Boxmeer/Cuijk. Dat is duidelijk het beste team van vandaag. Er lopen een paar spelers bij die en ervaring hebben en ook nog goed kunnen voetballen in de zaal. Zij gaan als grote favoriet de wedstrijd tegen ons aanvangen en maken dat ook waar. In de 3e min komen we heel goed weg als een bal de binnenkant van de paal raakt en er dus net niet in gaat. Na 5 minuten wordt er een bal uit een corner voor het doel gebracht. Na goed wegdraaien van de spits wordt deze van dichtbij door hem ingeschoten: 0-1. We blijven goed voetballen en proberen het spel van Boxmeer/Cuijk te ontregelen door kort te dekken. Dat lukt goed en we komen steeds beter in de wedstrijd. We moeten risico nemen zonder de verdediging te verwaarlozen. Dat lukt en een paar minuten voor tijd komen we op 1-1. Uit een assist van Paul scoort Stan. We moeten alle zeilen bijzetten om niet te verliezen en dat doen we goed. Beide ploegen hebben nu 10 uit 4.
De laatste wedstrijd spelen we tegen een combinatie team van Roermond/Weert. Die hebben net ervoor de afslachting gezien van Horst/Venray tegen Boxmeer/Cuijk (1-13) en gaan een speelwijze hanteren om in ieder geval niet te ver te verliezen van ons. Dat lukt hun heel goed en ze gaan zelf goed meevoetballen. In een leuke wedstrijd hebben we toch nog een behoorlijk overwicht, maar we winnen niet met grote cijfers. Na veel kansen valt uiteindelijk de 1e treffer in de 14e minuut en winnen we met 1-0 door een doelpunt van Stan.

We worden 2e met 13 punten, net als Boxmeer/Cuijk. Die hebben een beter doelsaldo en worden terecht 1e. De 3e plek is voor De Mijnstreek, Venlo 4e, Roermond/Weert 5e en hekkensluiter is Horst./Venray.

Dan komt het meest frustrerende van de dag. De Fair-Play wordt gewonnen door Boxmeer/Cuijk!!!! Een goed voetballend team, die natuurlijk weinig overtredingen nodig hebben om resultaat te halen. Toch zou ik als coach zo absoluut niet willen voetballen. Geen enkel respect voor de tegenstander en voor elkaar als voetballer. In de wedstrijd die gespeeld moet worden tegen het zwakste team van de dag worden er in 3 minuten 6 goals gemaakt, door zo hard als het kan, de arme keeper van de tegenstander te gebruiken als schietschijf. Die draait daarom weg bij deze schoten en hij heeft groot gelijk. Ontwijken is beter dan geraakt worden. Het is een ware liquidatie. Samen voetballen is er niet bij en de k*t’s, de GVD’s en de K-ziektes vliegen in het rond als er wordt gemist. Het is zelfs zo erg dat als er een bal niet wordt afgegeven, de bewuste speler wordt uitgemaakt voor tyfuslul. Na de wedstrijd spreek ik een reservespeler aan en die baalt er ook van dat het zo moet. Hij speelde geen minuut mee want er moest een zo sterk mogelijk team in het veld en dat waren dus de 4 beste voetballers van Boxmeer/Cuijk. Tevens werd er geen enkele keer gewisseld. Hoezo samen spelen???

Toch wordt door de organisatie besloten dat dit team de Fair-Play wint. Werkelijk ongelofelijk!!!! Volgens mij is het in de spelregels niet toegestaan je medespeler uit te schelden, daar moet je voor affluiten, een spelstraf geven en bewuste speler straffen. Nee dit gedrag wordt door de scheidsrechters niet bestraft in de wedstrijd en uiteindelijk beloond met de Fair-Play prijs!!!!

Ik heb na de prijsuitreiking met een van de scheidsrechters gesproken en die had toen wel door dat er een heel erg verkeerde keuze was gemaakt. Wij verdienden het vandaag ook niet, wij liepen in de laatste wedstrijd ook tegen een “frustratie” kaart aan en kregen 2 minuten straftijd.

Ik hoop dat scheidsrechters en organisatie gaan beseffen dat je hiermee je eigen toernooi de das omdoet. Ik zou me als keeper van Horst/Venray de volgende keer bedenken om mee te doen, zeker als je gezondheid in de waagschaal moet zetten. En daar kan een toernooi niet voor bedoeld zijn.